عطیه فکری – این روزها که آب، برق و مواد غذایی به مردم غزه نمیرسد، قطع تمام راههای ارتباطی برای اینکه اخبار این قتل عام گسترده یا نسل کشی به گوش مردم دنیا نرسد هم مزید بر علت شده است و اکثر پلتفرمها و شبکههای اجتماعی در خدمت مواضع صهیونیستها درآمدهاند تا این رسوایی و جنایت در تاریخ ماندگار شود.
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز نوشت که هزاران کاربر در حمایت از غیرنظامیان فلسطینی در نوار غزه پستهایی را منتشر کردند اما آنها غافلگیر شدند که پستهایشان حذف یا سانسور شدند.
هزاران کاربر دیگر نیز اعلام کردند که حسابهای آنها پس از فراخوان برای «تظاهرات مسالمتآمیز در سراسر ایالات متحده» در حمایت از غزه مسدود شده است.
متا در واکنش به انتقادهای اخیر از خود دفاع و اعلام کرده که برخی از پستها به دلیل “خطای تصادفی” در سیستمهای شرکت حذف شدهاند.
تشییع پیکر پسر ۶ ساله فلسطینی که در حمله مرتبط با تنفر در آمریکا کشته شد. این خطا روی حسابهای کاربری در سراسر جهان تأثیر گذاشت و ربطی به محتواهای حامی فلسطین نداشت و ما به سرعت آن را برطرف کردیم.
پیش از این، شرکت آمریکایی متا اعلام کرد اقداماتی را در پیش گرفته که شامل حذف ستایش و حمایت اساسی از گروه حماس در پلتفرمهای شبکه اجتماعیاش است.
متا ادعا کرده اگر محتوایی مرتبط به حماس در فضای برخط گسترش پیدا کند، محتوای تروریستی شناخته میشود، غیرقانونی است و باید طبق قوانین DSA و TCO حذف شود.
شرکت متا اعلام کرد در سه روز پس از آغاز این درگیریها، بیش از ۷۹۵ هزار محتوا به عبری یا عربی را حذف کرده است. این اولین بار نیست که متا پستهای مربوط به فلسطینیان را حذف میکند.
حذف هشتگ الاقصی در شبکه های اجتماعی
طبق گزارش BuzzFeed، در جریان همین درگیری، اینستاگرام و فیس بوک مسجد الاقصی را در فهرست سازمان های تروریستی قرار دادند. این موضوع منجر به حذف و مسدود شدن پست های اینستاگرام با هشتگ #الاقصی یا #الاقصی شد. در همین راستا، سخنگوی فیس بوک مدعی است که این پست ها به اشتباه محدود شده اند.
در پی این حادثه، فیس بوک در نامه ای به نماینده فلسطین در انگلیس اعلام کرد که برای حل مسائل تعدیل محتوا و بررسی کمپین های ادعایی در این پلتفرم برای تحریک خشونت علیه فلسطینیان تحت رژیم صهیونیستی تلاش خواهد کرد.
الجزیره از سازمان جهانی حقوق دیجیتال Access Now گزارش داد که صدها حساب کاربری را در پلتفرم هایی که محتوای طرفدار فلسطین در فیس بوک، توییتر، تیک تاک و اینستاگرام را سرکوب می کنند، به دست آورده است. گروه حقوق دیجیتال فلسطینی Sada Social بیش از 200 مورد نقض محتوای فلسطینی در شبکه های اجتماعی مربوط به تظاهرات شیخ جراح در قدس شرقی اشغالی را ثبت کرده است.
در اقدامی دیگر، سازمان حقوق دیجیتال فلسطین و عرب (7amleh) حدود 500 مورد نقض حقوق دیجیتال فلسطینیان را بین 6 تا 19 مه همراه با پاسخ های این پلتفرم ها ثبت کرد. این نقض ها از اینستاگرام (50 درصد)، فیس بوک (35 درصد)، توییتر (11 درصد) و تیک توک (1 درصد) بوده است. این سازمان ادعا می کند که در بیشتر موارد، کاربران توضیحی برای حذف محتوا یا تعلیق یک حساب کاربری دریافت نکرده اند.
تکرار رویکردی که قبلا اتفاق افتاده بود
البته این اولین باری نبود که شبکه های اجتماعی برای نقض حقوق بشر علیه فلسطینی ها اقدام می کردند. در ماه می سال گذشته، الجزیره از سانسور یک نشست آنلاین طرفدار فلسطین در زوم خبر داد. این نشست قرار بود با حضور فعالان ضد آپارتاید از سراسر جهان از جمله لیلا خالد، نماد مقاومت فلسطین برگزار شود. اما مانند جلسه قبلی که فیلتر شد، این برنامه نیز با ادعای عجیب شبکه های اجتماعی مسدود شد. زوم و دیگر شرکتهای رسانههای اجتماعی گفتند که به دلیل مشارکت لیلا خالد تصمیم به میزبانی این رویداد گرفتند
پلتفرم آنها را مسدود کنید. آنها استدلال می کنند که چون خالد وابسته به جبهه مردمی برای آزادی فلسطین (PFLP) است، که ایالات متحده آن را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی می کند، برگزاری این رویداد نقض قوانین ایالات متحده است.
البته، بسیاری از کارشناسان حقوقی استدلال های ارائه شده توسط شرکت های رسانه های اجتماعی را بی اعتبار دانستند. کارشناسان حقوقی فلسطین و سایر سازمان های حقوقی در نامه ای سرگشاده به مدیران زوم تاکید کردند که سانسور این شبکه اجتماعی از رویداد AMED “حمله ای خطرناک به آزادی بیان و آزادی آکادمیک” است.
تبانی صهیونیست ها با غول های فناوری
صهیونیست ها و متحدان آنها در شبکه های اجتماعی برای ساکت کردن فلسطینی های خارج از کشور فشار وارد می کنند. هیئت نظارت فیس بوک یک نهاد مستقل است که مسئول بررسی تصمیمات محتوایی در این پلتفرم است. امی پالمور، مدیرکل سابق وزارت دادگستری رژیم صهیونیستی نیز از اعضای این هیئت است. پالمور شخصاً پیش از این واحد سایبری صهیونیستی را اداره می کرد که در فیس بوک برای حذف هزاران محتوای فلسطینی لابی می کرد.
با توجه به توطئه طولانی و مستند بین رژیم صهیونیستی و شرکتهای رسانههای اجتماعی برای تنظیم و سانسور محتوا و حسابهای فلسطینی، این دور از سانسور رسانههای اجتماعی پستهای فلسطینی درباره شیخ جراح بخشی از یک الگوی بزرگتر سرکوب است.
در آن زمان اینستاگرام رسما این حذف ها را به یک مشکل فنی جهانی نسبت داد. توییتر همچنین مدعی است که محدود کردن حساب کاربری این نویسنده فلسطینی به سادگی یک اشتباه بوده است. فعالان و سازمان های ناظر به دلیل هدفمند بودن تعلیق ها و احکام نسبت به چنین توضیحاتی ابراز تردید کرده اند.
دههها پس از انتقاد ادوارد سعید از امتناع سرسختانه رسانههای ایالات متحده از اجازه دادن به فلسطینیها برای بیان داستانهای خود، صداهای حمایت از مبارزات آزادیبخش فلسطین نه تنها توسط سازمانهای رسانهای جریان اصلی، بلکه توسط شرکتهای رسانههای اجتماعی خاموش شده است.
علیرغم تلاشهای شرکتهای رسانههای اجتماعی و سازمانهای رسانهای برای ساکت کردن فلسطینیها، کسانی که واقعاً به برابری، عدالت و آزادی معتقدند باید به حمایت و تقویت فراخوانها برای نجات شیخ جراح، توقف گسترش شهرکهای غیرقانونی صهیونیستی و حمایت از حقوق قانونی ادامه دهند. فلسطینی ها
سازمانهای رسانهای و شرکتهای رسانههای اجتماعی میتوانند برای کنترل و تحریف روایت درباره فلسطین تلاش کنند، اما نمیتوانند حقیقت را پنهان کنند و مطالبات فلسطینیها برای عدالت را برای همیشه ساکت کنند.
آزادی بیان گزینشی به سبک پلتفرمهای وابسته به متا
اتحادیه اروپا، شرکتهای شبکه اجتماعی را به دلیل عدم انجام اقدامات کافی برای نظارت بر محتوا، توبیخ کرده است. شرکت متا اعلام کرد در سه روز پس از آغاز این درگیریها، بیش از ۷۹۵ هزار محتوا به عبری یا عربی را حذف کرده است.
سانسور حماس به تلگرام رسید
دسترسی به بسیاری از کانالهای مرتبط با جنبش فلسطینی حماس در تلگرام پس از تشدید درگیریهای جاری در غزه مسدود شده است. طبق گزارش سیانان، یکی از کانالهای اصلی تحت مدیریت گردانهای القسام (شاخه نظامی جنبش حماس) از دسترس حدود ۷۰۰ هزار دنبال کننده این کانال در پلتفرمهای آی او اس و اندروید خارج شد.
همچنین یک حساب دیگر با بیش از ۵۰۰ هزار دنبال کننده که به نمایندگی از حماس معروف بود، از دسترس کاربران آی او اس خارج اما همچنان در پلتفرم اندروید در دسترس است. این حساب پیش از این ویدئویی از سخنگوی گردانهای القسام و نیز اسیران اسرائیلی نزد حماس را منتشر کرده بود. دیگر کانالهایی که حمایت از حماس را ابراز کرده بودند، علیرغم عدم آشکار شدن ارتباطشان با این جنبش، مسدود شدند.
سانسور جنایتهای اسرائیل در شبکههای اجتماعی همچنان ادامه دارد و در آخرین نمونه، صفحهای قدیمی با ۶ میلیون دنبالکننده توسط این پلتفرم حذف شد.
صفحه «eye on Palestine» در اینستاگرام برای پوشش وقایع غزه و اخبار و ویدئوهای روزانه مربوط به فلسطینی ها ایجاد شده بود و بهعلت روایتهای بهموق و موثق از وقایع غزه، 6میلیون از سرتاسر جهان آن را دنبال میکردند. این صفحه در ساعات گذشته توسط اینستاگرام حذف شده است…