گزارش جهت از واکنش مخالفان و موافقان رئیس مجلس به ماجرای سفر به ترکیه

در مصایب آقازادگی/ «سیسمونی گیت»؛ داغی که برای مردم تازه شد

هرچند نظرات مخالفان و موافقان درباره جنجال سفر خانواده قالیباف به ترکیه متفاوت است و سکوت خود رئیس مجلس نیز به این مسئله دامن می‌زند اما این مسئله همزمان با حواشی فائزه هاشمی بازهم زنگ هشدار آقازادگی و مصائب آن را برای مسئولان به صدا درآورده است.

در مصایب آقازادگی/ «سیسمونی گیت»؛ داغی که برای مردم تازه شد
60213

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی اردیبهشت را با چالشی تازه آغاز کرد؛ چالشی که با یک رشته توئیت وحید اشتری فعال سیاسی موسوم به عدالت‌خواه آغاز شد که درباره سفر خانواده محمدباقر قالیباف به ترکیه و خرید سیسمونی نوه دختری او بود. همین منجر به جنجال رسانه‌ای علیه قالیباف شد که  هنوز هم ادامه دارد. موج رسانه‌ای که با ایجاد هشتگ سیسمونی گیت اوج گرفت و گروهی از کاربران فرصتی دوباره یافتند تا این ماجرا را به نقد رفتار آقازادگی بکشانند. گروه دیگر نیز ریا، دورویی و تناقض گفتار و رفتار را در قالب هشتگ سیسمونی گیت مطرح کردند.

حامیان قالیباف چه می‌گویند؟
حامیان قالیباف از همان ابتدا در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌کار شدند و از نقش نداشتن او در این سفر نوشتند. الیاس قالیباف،‌ پسر رئیس مجلس در اینستاگرام این سفر را محکوم و عذرخواهی کرد و گفت این سفر برای خرید سیسمونی نبوده و پدرش مخالف این سفر بوده است.

سعید احدیان، دستیار رسانه‌ای آقای قالیباف نیز در توییتی نوشت: «عجب جشنی گرفتند مخالفان دکتر قالیباف. بزرگ‌نمایی که در تخصص شما است، خطای فرزند را به پای پدر نمی‌نویسند.» این در حالی بود که پیش ازاین، احدیان مسافران گرجستان،‌ ارمنستان و آنتالیا در ترکیه را «عیاش» خوانده بود.

سیدمحمود رضوی، از چهره‌های نزدیک به محمدباقر قالیباف و مشاور فرهنگی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به خبرهای منتشرشده از سفر خانواده‌ قالیباف به ترکیه، این را یک «پروژه مانند چند پروژه قبلی یک ‎پروژه امنیتی» خواند. او البته این پروژه را به این دلیل دانست که پایداری قالیباف برای مردم و نظام، منافع و آینده گروهی را به خطر انداخته و موجب شده تا بعد از مقاومت‌های اخیر او در مقابل ناکارآمدی‌ها و تجاوزات به حقوق ملت، محافل پشت پرده ناچار به پروژه‌سازی شوند. حامیان قالیباف همچون رضوی سعی دارند تا این ماجرا را بیشتر یک طراحی امنیتی برای ضربه زدن به اعتبار سیاسی رئیس مجلس در آستانه دور تازه انتخابات هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی بخوانند و انگشت اشاره خود را به‌سوی جریان پایداری دراز کنند.

چنانچه احسان عسکری، مشاور رئیس مجلس هم در صفحۀ اینستاگرام خود به دفاع از قالیباف پرداخت که سال‌هاست او را می‌شناسد و می‌داند «که تا چه اندازه بر خود و خانواده‌اش سخت گرفته است و شاید بیشتر از خیلی‌ها بفهمم که حالا هیچ‌کسی بیشتر از قالیباف از اشتباه سرزده اخیر مغموم نیست.» بعد هم در ادامه این ماجرا را تخریب قالیباف خوانده و ادعا کرده «هر وقت او در مقابل زیاده‌خواهی‌های عده‌ای می‌ایستد تندروها و واداده‌ها و ضدانقلاب علیه او باهم متحد می‌شوند چون او به کسی باج نمی‌دهد و این نکته دیگر قطعی شده برای همه…در اشتباه بودن سفر مذکور تردیدی نیست ولی همه ماجرا به تهمت‌هایی آلوده‌شده تا هدف سیاسی همان تندروهایی که کمر به قتل امید بسته‌اند، محقق شود. قالیباف نشان داد که پشت اشتباه حتی اگر از نزدیک‌ترین منسوبان او باشد نمی‌ایستد و خط قرمزی جز انقلاب اسلامی ندارد.»

برخی حتی در ادعایی عجیب گفتند که بین مخالفت آقای قالیباف با طرح صیانت و پروژه سیسمونی _ گیت ارتباطی وجود دارد!

خبرگزاری فارس نیز در دفاع از قالیباف، این سفر را «بنا بر شواهد برخلاف نظر رئیس مجلس» دانست و نوشت که «دستاویز دروغ‌پردازی مخالفان وی» قرارگرفته است.

فارس گفته است: «برخی هدف این سفر را خرید سیسمونی برای نوه وی اعلام و تلاش کردند با مقایسه آن با اظهارات قبلی رئیس مجلس در نقد خرید خارجی، این موضوع را برجسته‌نمایند»، اما نزدیکان قالیباف به خبرنگار فارس گفته‌اند که موضوع خرید سیسمونی «به‌هیچ‌عنوان صحت ندارد و ساخته ذهن مخالفان است».

مخالفان قالیباف چه می‌گویند؟
اما عده‌ای از مخالفان قالیباف چون امیرحسین ثابتی، فعال رسانه و مجری تلویزیون و نزدیک به سعید جلیلی، بر این نظر بودند که: وقتی کسی در جمهوری اسلامی مسئولیتی را بر عهده می‌گیرد، نمی‌تواند خود را از رفتارهای غلط خانواده‌اش مبرا بداند، به‌خصوص زمانی که قبلاً با استفاده از جایگاه حقوقی خود (شهردار تهران)، برای همسرش نیز جایگاه اجتماعی و حقوقی (مشاور شهردار) درست کرده باشد.» گروهی نیز که بیشتر به جریان عدالت‌خواه تعلق دارند با ادعای سابقه فساد قالیباف، پسر و همسرش، سیسمونی گیت را رسوایی دیگری برای خانواده رئیس مجلس دانستند.

در این میان، بازار یادآوری اظهارات انتخاباتی قالیباف هم داغ شد. برای مثال ویدیوی کوتاهی از سخنان محمدباقر قالیباف در مناظره‌های انتخابات ریاست جمهوری پیشین در سال ۱۳۹۶ دوباره فراگیر شد که او درباره دختر فخرالدین احمدی دانش آشتیانی، وزیر آموزش‌وپرورش دولت حسن روحانی می‌گفت: «وزیر آموزش‌وپرورش ما می‌رود لباس بچه از ایتالیا می‌آورد، مردم شما فکر می‌کنید اقتصاد ما درست می‌شود، هرگز!»
گویی که حالا رئیس مجلس خطاب داده می‌شد که آیا اقتصاد ما درست می‌شود وقتی خانواده شخص رئیس مجلس برای خرید سیسمونی به ترکیه می‌رود.

همچنین خود اظهاری قالیباف درباره میزان اموالش، دست‌مایه طنز و کنایه گروه دیگری از کاربران شد. چنانچه علی شریعتی،‌ فعال اقتصادی، توییت زد: «در استان ما خراسان رسم هست سیسمونی با پدر دختر هست! درود بر سردار کاپیتان خلبان که سنگ تمام گذاشت! نورسیده هم قراره با پاترول مدل ۷۱ دایی جان اولین سفرش را برود.»

برخی کاربران نیز به تناقض میان ادعای مسئولان مبنی بر استفاده از تولید داخلی و ممنوعیت واردات لوازم خارجی خانگی و رفتار آن‌ها همچون سفر فرزندان بالاترین مسئولان کشور برای خریدهای شخصی به سفر خارجی پرداختند.

اصلاح‌طلبانی چون عباس عبدی، نیز به میدان آمدند و نوشتند: «این خبر آن‌قدر مهم و ویرانگر است که وی باید از همه مناصب خود استعفا دهد. حیف که اطمینان دارم نفر جایگزین او، نامناسب‌تر خواهد بود. پس پیشنهاد استعفا نمی‌دهم.» به نظر می‌رسد امثال عبدی به دلیل آنچه رقابت درونی میان حامیان قالیباف و جریان پایداری برای تغییر ریاست مجلس تحلیل می‌کردند نمی‌خواستند به سود گروه رقیب قالیباف حرکت کنند و بنابراین تأکید می‌کردند بهتر از قالیباف برای ریاست مجلس نیست. چنانچه کاربر دیگری هم با یادآوری کردن اتهامات مالی پیشین به قالیباف، نوشته: «حالا یه پرونده سال ۸۴ و هلدینگ یاس و فایل صوتی و عیسی شریفی بوده، اما تو جمع اصولگراها همین قالیباف از همه سالم‌تره که گذاشتنش رئیس مجلس.»
افزون بر این‌ها، واکنش حامیان قالیباف از الیاس پسرش تا دستیارش احدیان موجب افزایش خشم عمومی و شدت واکنش‌های منفی شد. چنانچه محمدرضا مهاجری، روزنامه‌نگار اصولگرا، نوشت: «آقای الیاس قالیباف بسیار مزورانه‌ و ریاکارانه سعی در به حاشیه بردن اصل قصه رو دارند. همسر آقای قالیباف به عنوان کسی که هزینه‌های سیسمونی رو پرداخت می‌کنند در این سفر همراه دختر آقای قالیباف بوده‌اند.»

حاشیه امن آقازادگی
علاوه براین‌ها، این اتفاق موجب شد تا بار دیگر مصایب آقازادگی برای نظام آشکارتر شود. استفاده از مزایای نام و جایگاه پدر یا مادری که در دستگاه رتبه و مقامی دارد طی این سال‌ها موجب واکنش‌های منفی شده است. تبعیضی آشکار در جامعه که بی‌اعتمادی عمومی را سبب‌ساز شده و بر مشروعیت نظام نیز تأثیر مثبت دارد. سیسمونی گیت را شاید بتوان تازه کردن داغ آقازادگی نامید داغی که بر دل مردم گذاشته‌شده و هر بار با یک رویداد عیان می‌شود. هم‌زمانی سیسمونی گیت با اظهارات جنجالی فائزه هاشمی شاید اندازه این مصیبت را نشان دهد و این سؤال را ایجاد کند که حاشیه امن آقازاده‌ها تا کجاست و تأمین خواسته‌های آقازاده‌ها تا کی بر شعارها وبرنامه‌های نظام اولویت دارد؟ پرسشی که هر بار با اتفاقی چنین عیان می‌شود و باید هر چه زودتر به آن جوابی درخور داد.

سکوت قالیباف خواهد شکست؟
هرچند موج رسانه‌ای علیه قالیباف همچنان ادامه دارد اما قالیباف ترجیح داده تا مانند گذشته سکوت کند که به قول کاربران شبکه‌های اجتماعی شاید روی فراموشی مردم حساب باز کرده است؛ اما به نظر می‌رسد ماجرا هر چه باشد قالیباف به عنوان رئیس مجلس شورای اسلامی باید جوابگوی افکار عمومی در این باره باشد و مسئولیت قصور خانواده خود را بپذیرد. گرچه حامیان قالیباف سعی دارند تا این ماجرا را به سطح یک رقابت درون جریانی تنزل دهند اما در صورت صحت این ادعا باز هم در اصل ماجرا تغییری ایجاد نمی‌کند.

از سوی دیگر، غیریت سازی حامیان قالیباف در سطح جریان اصولگرایی که اختلافات شدید درونی را در افکار عمومی و در سطح رسانه بازنمایی می‌کند ضربه‌ای به اعتبار و وحدت اصولگرایان است. اقدامی که از سوی رئیس مجلس و به عنوان یکی از شخصیت‌های اصولگرا زیبنده نیست. پذیرفتن قصور و عذرخواهی شاید نخستین گام برای آرام کردن مردمی است که این روزها کمرشان زیر بار گرانی‌ها خم‌شده است و در این میان سفر خانواده یکی از مسئولان طراز اول نظام به ترکیه برای خرید روز موجب خشم آن‌ها شده است. در این شرایط برخی موضع‌گیری‌های از سوی حامیان قالیباف مبنی برگرفتن دوتکه لباس از یک حراجی هم‌زمان با اطلاعات درز شده 19 چمدان وسایل خانواده قالیباف، موجب شعله‌ورتر شدن خشم جامعه می‌شود. به نظر می‌رسد رئیس مجلس که روزگاری تجربه مدیریت نهاد انتظامی کشور را داشته آن‌قدر تجربه و ظرفیت دارد که بحران ایجادشده را مدیریت کند و جلوی اظهار نظرات ساده‌انگارانه، گاه اهانت‌بار و تفرقه‌افکن حامیان خود را بگیرد و این بار به رسمی نو سکوت خود را بشکند که سکوت علامت رضایت است؛ شاید که قرار است رئیس مجلس برخلاف آنچه حامیانش می‌گویند برنده این بازی باشد؛ بازی که یکسر در انتخابات سالانه ریاست مجلس در خردادماه دارد و حامیان رئیس مجلس، امنیتی می‌خوانند، گویی که خود از جنس دیگر هستند.