در روزهای گذشته منابع غربی مدعی شدند ایران و آمریکا بر سر تبادل زندانیان بین خود به توافق رسیدهاند و قرار است ۵ آمریکایی زندانی در ایران در مقابل دو زندانی ایرانی در آمریکا، آزاد شوند. این آزادی در کنار آزادسازی بخشی از پولهای بلوکه شده ایران اتفاق خواهد افتاد.
رسانههای آمریکایی نام ۳ زندانی از میان زندانیان آمریکایی در ایران را اعلام کردند که شامل سیامک نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز و نام ۲ زندانی دیگر که ذکر نشده است آزاد شدهاند و پیشبینی میشود که در هتلی تحت مراقبت مقامات ایرانی نگهداری شوند. دولت بایدن در حال مذاکره برای آزادی آنها است.
اقدامات سه جاسوس آمریکایی
1- سیامک نمازی
سیامک نمازی ایرانی و آمریکایی تبار فرزند باقر نمازی در سال ۹۴ توسط نهادهای امنیتی بازداشت شد. سیامک نمازی، فرزند باقر نمازی بود. باقر، مدیرعامل موسسه غیردولتی ایران بود که در پوشش فعالیتهای عامالمنفعه و ارتباط با نهادهای بینالمللی نقش موثری در اجرای پروژه نفوذ در ایران را برعهده داشت. تاسیس شورای ملی ایرانیان (نایاک) آمریکا توسط باقر نمازی و فرزندش سیامک و تریتا پارسی از دیگر اقدامات وی بهشمار میرود. سیامک نمازی، در سال ۷۸ با ورود به شرکت آتیه بهار تا سال ۸۶ مدیریت این شرکت را برعهده میگیرد. این شرکت به دلالی اقتصادی بین شرکتهای بزرگ خارجی و ایران میپرداخته و از این مسیر سعی داشته در قراردادهای کلان اقتصادی نفوذ کنند.
او در مدت مدیریت، بهعنوان دلال در برخی پروژههای بزرگ نفتی ازجمله کرسنت حضور داشته است. نمازی، ضمن همکاری با معاونت علمی ریاستجمهوری همزمان، بانی کنفرانس کارآفرینی ۲۰۱۵ ایبریج آلمان هم بوده است که براساس اسناد، هدف از برگزاری این کنفرانس این بوده که با استفاده از راهاندازی کسب استارتاپهای بینالمللی، نخبگان کشور را شناسایی و با فریب آنها شبکه نخبگان ضدایرانی را راهاندازی کنند.
نمازی در دوران اقامت خود در آمریکا، با دانشگاه دفاع ملی آمریکا که نوعی ارگان علمی و اطلاعاتی پنتاگون محسوب میشود، همکاری داشته است. نمازی با موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل که مقر آن در تلآویو است همکاری داشته. او در جلسه ۲۲ فروردینماه سال ۹۲، دو ماه پیش از انتخابات ریاستجمهوری در این جلسه شرکت کرده و به بررسی میزان تغییرات در جمهوری اسلامی پرداخته است. نمازی اواخر سال ۹۴ و پس از ورود به ایران بازداشت شد و به جرم جاسوسی علیه ایران به ۱۰ سال حبس محکوم شده بود.
2- مراد طاهباز
«مراد موشه طاهباز» از مهره های جاسوسی آمریکا که در جریان پرونده جاسوسان محیط زیستی بازداشت شد، طی مدت فعالیت خود در داخل کشور با نفوذ در سازمان حفاظت از محیط زیست، توانسته بود با این پوشش به مناطق حساس و فوق سری کشور دسترسی پیدا کرده و اطلاعاتی را درباره نقشه های تاسیسات دریایی و نظامی در حوزه خلیج فارس جمعآوری کند.
او تحصیلات دانشگاهی خود را در رشتههای علوم انسانی(liberal arts) و مدیریت کسب و کار گذرانده، یک تاجر ثروتمند و فعال در حوزه ساخت و ساز و یک شکارچی قدیمی است.
مراد طاهباز از جمله کسانی بود که پس از بازداشت «سید کاووس سید امامی» نامش مطرح شد. او در هیات مدیره موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» عضو هیات مدیره و پشتیبان مالی مجموعه بود.
او تابعیت سه گانه ایرانی-بریتانیایی-آمریکایی دارد و فرزند فردی به نام «قاسم طاهباز» است که در زمان پهلوی هم نماینده مجلس شورای ملی و هم سناتور بود.
اولین بار فردی به نام «سام خسروی فرد»، فعال محیط زیست و دانشجوی دکتری این رشته که ساکن هلند، در فروردین ۹۴ به صورت علنی از روابط موسسه آقای طاهباز با سازمان محیط زیست تحت ریاست معصومه ابتکار سخن گفت. خسروی فرد با معرفی موسسه «حیاتوحش میراث پارسیان» و شعبه خواهر آن در آمریکا، این موسسه را به فروش قوچ لارستان، زیرگونهی در معرض آسیب و خطر ایران متهم کرده بود.
خسروی فرد در افشاگری خود از رابطه گسترده این موسسه با سازمان محیط زیست و کمک ۱۰۰ هزار دلاری آن به فاز دوم پروژه حفاظت از یوزآسیایی خبر داده بود.
3- عماد ادوارد شرقی
عماد ادوارد شرقی، در سال 2016 با هدف فعالیت اقتصادی و در پوشش تاجر وارد ایران شد، اما خیلی زود مشخص شد که هدف او از ورود به ایران جاسوسی در عرصه نظامی بهخصوص حوزه بالگردی بوده است.
در دی ماه ۱۳۹۹ «عماد ادوارد شرقی» معاون بینالملل هلدینگ سرآوا، در حین فرار و خروج غیر قانونی از مرزهای غربی کشور دستگیر شد. دیجیکالا، کافه بازار، علی بابا و الوپیک از برندهای اصلی این هلدینگ سرمایهگذاری هستند. پیش از این عماد ادوارد شرقی به اتهام جاسوسی و جمع اوری اطلاعات نظامی به ۱۰ سال حبس محکوم و با قرار وثیقه آزاد شده بود که قبل از برگزاری دادگاه تجدید نظر قصد فرار داشت که در استان آذربایجان غربی و در نزدیکی مرز عراق بازداشت شد.
سیامک نمازی ٨ سال و مراد طاهباز ۶ سال و عماد شرقی ۴ سال از حبسشان را طی کرده بودند.