بن‌سلمان: نگران ترور در صورت عادی‌سازی روابط با اسرائیل هستم

گزارش‌های رسانه‌ای حاکی است محمد بن‌سلمان، حاکم غیررسمی پادشاهی عربستان سعودی اخیراً ترس خود از احتمال ترور را با قانونگذاران آمریکایی در میان گذاشته است.

بن‌سلمان: نگران ترور در صورت عادی‌سازی روابط با اسرائیل هستم
«محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی چیزهایی درباره ترور می‌داند.
او به تازگی به نماینده‌های کنگره آمریکا گفته که خودش هم جزو کسانی است که ممکن است در معرض خطر ترور قرار داشته باشد.
پایگاه پولیتیکو امروز چهارشنبه به نقل از منابع آگاه که اشاره‌ای به نام آنها نشده نوشته بن‌سلمان به نماینده‌های کنگره گفته او با پیگیری توافق عمده‌ای با اسرائیل و آمریکا که می‌تواند عادی‌سازی روابط تل‌آویو و ریاض را در پی داشته باشد جانش را در معرض خطر قرار داده است.
به ادعای این منابع، بن‌سلمان دست‌کم یک بار سرنوشت «انور سادات»، حاکم پیشین مصر که بعد از توافق سازش با اسرائیل کشته شد را مثال زده و پرسیده ایالات متحده چه اقدامی برای محافظت از او انجام داده است.
ولیعهد عربستان سعودی علاوه بر این، برای توضیح دادن دلیل چرا هر گونه توافق در این زمینه باید به مسیری برای تشکیل فلسطین ختم شود به تهدیدها علیه خودش اشاره کرده است.
منابع مورد استناد پولیتیکو رایزنی‌ها میان ولیعهد عربستان سعودی و قانونگذاران آمریکایی را «جدی و بااهمیت» توصیف کرده است.
پولیتیکو به نقل از این منابع نوشته اما یکی از اصلی‌ترین نکات این جلسات این است که محمد بن سلمان علی‌رغم این مخاطرات مصمم به پیش بردن این توافق گسترده با آمریکا و اسرائیل است.
دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن» از مدت‌ها پیش به دنبال عادی‌سازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل به عنوان ادامه توافقاتی است که در دولت دونالد ترامپ به «توافقات ابراهیم» معروف شد. در ماه‌های گذشته، رسانه‌های مختلف غربی به ارائه جزئیاتی از این ابرتوافق محرمانه که قرار است میان آمریکا و عربستان سعودی و احتمالاً رژیم صهیونیستی منعقد شود پرداخته‌اند. عربستان سعودی به عنوان بخشی از این توافق خواستار امضای یک قرارداد دفاعی-امنیتی با آمریکا است.
ریاض علاوه بر این، برای عادی‌سازی رابطه با اسرائیل خواستار متعهد شدن اسرائیل به مسیری برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین است.
این در حالی است که کابینه رژیم صهیونیستی به ریاست «بنیامین نتانیاهو» بارها مخالفت خود را با به رسمیت شناختن کشور فلسطین به عنوان بخشی از امتیازات اعطایی ذیل این توافق اعلام کرده است.
گزارش‌های رسانه‌ای و اظهارات مقام‌های امریکایی و سعودی در ماه‌های گذشته حاکی از آن بوده که آمریکا و عربستان در بخش مربوط به توافقات امنیتی دوجانبه پیشرفت‌های زیادی حاصل کرده‌اند اما در بخش عادی‌سازی رابطه میان ریاض-تل‌آویو اختلافات کماکان باقی است.

توافق کمتر در برابر کمتر

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اردیبهشت‌ماه سال جاری گفته بود: «ما در بخش توافقات دوجانبه بر سر بسته امنیتی-دفاعی بین ایالات متحده و عربستان سعودی بسیار به توافق نزدیک هستیم.»وی اضافه کرد: «چند جزئیات وجود دارند که لازم است کماکان به حل و فصل آنها ادامه دهیم اما فکر می‌کنیم که می‌توانیم در مدت زمان کوتاه بر سر آن جزئیات هم به توافق برسیم.»سخنگوی وزارت خارجه آمریکا یادآوری کرد که ریاض به صراحت گفته که مگر در صورت آرامش در غزه و مشخص شدن نقشه‌راهی برای تشکیل کشور فلسطین توافقی را [برای عادی‌سازی رابطه با اسرائیل] امضا نخواهد کرد.اما در همین حال روزنامه گاردین چندی پیش گزارش داده بود عربستان سعودی با توجه به عدم آتش‌ٰبس در غزه و مقاومت اسرائیل در برابر شناسایی فلسطین به دنبال رسیدن به یک توافق امنیتی محدودتر با آمریکا، بدون عادی‌سازی رابطه با اسرائیل است. این روزنامه نوشته بود عربستان سعودی با توجه به عدم حصول آتش‌بس در غزه و همچنین مقاومت اسرائیل در برابر تشکیل کشور فلسطین به دنبال اجرایی کردن «پلن B» یا راهکار جایگزین خود برای توافق امنیتی با آمریکا بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل است.
در این برنامه عربستان سعودی به دنبال امضای یک قرارداد دفاعی با ایالات متحده آمریکا برای برخورداری از کمک این کشور در زمینه انرژی هسته‌ای و مبادله فناوری‌های هوش مصنوعی و دیگر فناوری‌های نوظهور خواهد بود. قرار است پیشنهادی به اسرائیل برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک با عربستان در ازای موافقت با راهکار دو دولتی ارائه شود، اما در برنامه جدید، تکمیل معامله میان آمریکا و عربستان سعودی به عادی‌سازی رابطه با اسرائیل مشروط نخواهد شد.
در سوی دیگر ماجرا، دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا دست‌کم فوراً به توافق گسترده منطقه‌ای که از مدت‌ها پیش به دنبال آن بوده دست پیدا نخواهد کرد اما به دنبال آن خواهد بود که از خلل این شراکت راهبردی با عربستان سعودی از نفوذ فزاینده روسیه و چین در منطقه جلوگیری کند.

منافع اقتصادی فلسطین برای عربستان

یک مقام ارشد عربستان سعودی به پایگاه پولیتیکو گفت که بن‌سلمان معتقد است که بدون حل و فصل مسئله فلسطین کشورش در نهایت از مزایای اقتصادی، فناوری و نظامی توافق مذکور بهره‌منده نخواهد شد. این مقام سعودی گفت: «علتش این است که ما بدون رفع کردن مسئله فلسطین در منطقه امنیت و ثبات نخواهیم داشت.»