برنامه ریزی برای مهار تورم/ نقش رشد تولید در بهبود اقتصادی کشور
نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: هدفمند پرداخت شدن وام ها و تسهیلات بانکی می تواند با کاهش تورم از تولید و صادرات حمایت و با تزریق ارز از خارج، اقتصاد را به سمت و سوی ثبات، رشد تولید و شرایط کاهش تورم سوق دهد.
مقام معظم رهبری هر ساله با نامگذاری سال در حقیقت منشور مورد نیاز برای ریل گذاری مورد نیاز مدیران و مسئولان کشور را ارائه می دهند؛ ایشان با توجه به دغدغه معیشت مردم و در راستای نام گذاری های سال های اخیر سال ۱۴۰۲ را «سال مهار تورم و رشد تولید» نامگذاری کردند یعنی مهمترین مقوله ای که اگر توسط دست اندرکاران مورد توجه جدی قرار گیرد قطعا می تواند اقتصاد کشور را به سمت ثبات و توسعه سوق دهد.
آثار تورم لجام گسیخته
باید عنوان کرد کشورهای در حال توسعه با تورم های شدیدی مواجهاند که آثار منفی بسیاری مانند افزایش نابرابری در توزیع درآمد، افزایش مصرف، کاهش پس انداز و سرمایه گذاری، انحراف منابع به تولید کالاها و خدمات غیر ضرور، کاهش رشد اقتصادی و گسترش انواع فسادهای مالی اداری را به دنبال دارد.
ایران نیز در سالهای اخیر با نرخ تورم های بالایی دست به گریبان بوده و حتی تورم بالای 50 درصد را نیز تجربه کرده است. بررسی تورم در ایران نشان می دهد نرخ تورم از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون به جز در دو سال (سالهای ۶۴ و ۶۹) همواره دو رقمی بوده و روند صعودی طی کرده است و این بهدمعنای فشار اقتصادی بر مردم و معیشت آنها بوده است.
اصلاح نظام پولی با مهار تورم
به همین دلیل اصلاح نظام ارزشگذاری پول ملی در راستای مهار تورم و کاهش هزینههای مبادله در بازار در ادامه طرح اصلاحات اقتصادی دولت از اهمیت زیادی برخوردار است.
رهبری منشور سال ۱۴۰۲ را در کنار مهار تورم به رشد تولید نیز اختصاص داده اند . باید گفت نسبت تورم و تولید دو سویه است؛ چرا که از یک سو کنترل تورم باعث رشد تولید میشود و هزینههای تولید کاسته شده و مشکل تأمین نقدینگی واحدهای تولیدی برطرف میشود و از سوی دیگر، رشد تولید نیز باعث کنترل تورم میشود؛ زیرا با رشد تولید، هم از واردات کاسته میشود و هم کمبود عرضه در بازار شکل نمیگیرد. بنابراین، کنترل تورم و رشد تولید توامان می توانند به تأمین معیشت و کنترل نوسانات بازار ختم شوند.
عاقبت تولید در شرایط تورمی!
با این حال به اعتقاد شهباز حسن پور بیگلری نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با جهت پرس مهار تورم مقدم بر رشد تولید و زمینهای برای آن محسوب میشود؛ زیرا در شرایط وجود تورم، اساساً تولید به صرفه نبوده و نقدینگی به سمت بازارهای موازی تولید مانند ارز، سکه، طلا، زمین، مسکن و... می رود لذا با مهار تورم میتوان جریان نقدینگی را به سمت تولید هدایت و سرمایهگذاری معطوف به تولید و بعدم صادرات را تقویت کرد.
فرهنگ سازی برای تولید
باید اذعان داشت که دشمن نیز با اعمال تحریمهای ریز و درشت به دنبال فلج کردن اقتصاد و ورشکستگی تولید در ایران و بالا بردن نرخ تورم است تا از این طریق، عرصه را بر معیشت مردم تنگ کند لذا تأکید رهبری بر مهار تورم و رشد تولید می تواند دشمن را در جنگ اقتصادی علیه ملت ایران شکست دهد.
حسن پور بیگلری در ادامه به لزوم همفکری دولت و مجلس در مهار تورم و رشد تولید اشاره کرده و گفت: مهار تورم نیازمند یک بسته کامل در همه زمینه هاست باید تاکید داشت یکی از راهکارهای مهارتورم حمایت از تولید و افزایش تولید در عرصه های مورد نیاز کشور است.
وی افزود: حمایت از تولید نیاز به یک فرهنگ سازی دارد و آنچه امروز اتفاق می افتد در بحث سرمایه گذاری ها زیرساخت هایش آماده و فراهم است و می توان با هدفمند کردن اعتبارات بانکها به تسهیل و سرعت بخشی رشد تولید کمک کرد.
هدفمند کردن اعتبارات بانکی
وی تاکید کرد: اعتبار و پولی که در اختیار بانکها قرار دارد می بایست به جای آنکه بی هدف در مقوله وام دهی قرار بگیرد به صورت هدفمند و با تشکیل کارگروهی در تیم اقتصادی دولت کلیه فرصت های مناسبی که وجود دارد با حضور صاحبنظران و فکر بلند و مشارکت آحاد مردم و به عبارتی همان اصل ۴۴ قانون اساسی پیاده سازی شود.
کار به اهلش سپرده شود
حسنپور بیگلری ابراز کرد: در طول دهه های گذشته در ایران ثابت شده که دولت ها تاجران خوبی نیستند بلکه باید کار به کسانی که دارای اهلیت آن هستند واگذار شود یعنی بخش خصوصی فعال، پویا و کارآمد و استفاده از نیروهای جوان، متخصص و مومن که در کشور تعدادشان کم هم نیست؛ بایستی بسته حمایتی از تولید را از همین ابتدای سال هم کمیسیون اقتصادی مجلس و هم تیم اقتصادی دولت در دستور کار قرار دهد.
ثبت دیدگاه